H ολοκλήρωση του μακροχρόνιου κύκλου της κλασικής βιομηχανικής περιόδου και η είσοδος στην εποχή της νέας τεχνολογίας, της υπεραυτοματοποίησης, της ρομποτικής, της τηλεπληροφορικής και της διεθνοποιημένης οικονομίας, πέρα από την απορρύθμιση των παραδοσιακών μορφών οργάνωσης, στην παραγωγή και στην εργασία, απειλεί να επιδράσει στον τρόπο σκέψης, δράσης και αντίδρασης των συνδικάτων.
Μπροστά σε αυτή την γρήγορα εξελισσόμενη πραγματικότητα κάθε οργανωμένο κοινωνικό υποκείμενο (όπως είναι και το συνδικάτο) αντιμετωπίζει σήμερα σημαντικές δυσχέρειες να παρακολουθήσει τις εξελίξεις και να καθορίσει τους δικούς του δρόμους δράσης και αντίδρασης στην αμφισβήτηση θεμελιακών κατακτήσεων των εργαζομένων και των ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων. Ταυτόχρονα τα συνδικάτα αναζητούν τρόπους και μεθόδους για να αντιδράσουν αποδοτικά αποτρέποντας δυσμενείς ρυθμίσεις που αφορούν, όλο το φάσμα των εργασιακών τους σχέσεων, των αμοιβών τους, κ.λπ.
Η παραπάνω διαπίστωση μας οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οφείλουμε, σαν συνδικάτα, με ταχύτατους ρυθμούς να διευρύνουμε αποφασιστικά την επιχειρηματολογία μας αλλά και τον διεκδικητικό μας ορίζοντα.
Αν φιλοδοξούμε, ως συνδικαλιστικό κίνημα, να αντιπαραθέσουμε το δικό μας λόγο απέναντι στο Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο, κοινωνικό - οικονομικό και πολιτικό γίγνεσθαι, τότε, αναδεικνύεται σαν καθοριστική αναγκαιότητα η δημιουργία όρων και προϋποθέσεων, όπου οι εργαζόμενοι και τα συνδικάτα τους θα μπορούν να προβάλλουν προς τους εκπροσώπους των Εργοδοτών και των Κυβερνήσεων, τις θέσεις τους, με ίσες δυνατότητες επιχειρηματολογίας πάνω σε μια σειρά θεμάτων που αφορούν ευρύτερα, την οικονομία, την οργάνωση της παραγωγής, την εργασία κ.λπ.
Αυτοί ακριβώς οι προβληματισμοί ώθησαν τη ΓΣΕΕ, το 1991 στην εκκίνηση μιας προσπάθειας οργάνωσης και ανάπτυξης της δομής του Ινστιτούτου Εργασίας (ΙΝΕ/ΓΣΕΕ).
Στα δύο χρόνια δράσης του, ο νέος συνδικαλιστικός, ερευνητικός - επιμορφωτικός θεσμός αναπτύχθηκε σημαντικά. Με σταθερά βήματα τα συνδικάτα μας, μέσα από το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, μέρα με την μέρα, οικοδομούν ένα θεσμό - εργαλείο με στόχο την ενίσχυση των προσπαθειών τους για την εμπέδωση και την ανάπτυξη ενός τεκμηριωμένο και αξιόπιστου συνδικαλιστικού λόγου, ικανού να δίνει απαντήσεις σια σύνθετα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες εργαζόμενοι.
Μέσα στα πλαίσια αυτής της δράσης του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, αναπτύχθηκε ένα σημαντικό, πιστεύουμε ερευνητικό έργο, με την ολοκλήρωση 7 επιστημονικών ερευνών -μελετών για το έτος 1992 σχετικά με ζητήματα που ενδιαφέρουν άμεσα το χώρο της μισθωτής εργασίας αλλά και την κοινωνία ευρύτερα, ενώ ήδη βρίσκονται οε εξέλιξη 11 έρευνες και μελέτες που εντάσσονται στο ερευνητικό πρόγραμμα των ετών 1993-94.
Καρπός αυτής της προσπάθειας αποτελεί και η έρευνα που αφορά τους αλλοδαπούς εργαζόμενους και την αγορά εργασίας στην Ελλάδα. Αναμφίβολα, η επιστημονική αυτή εργασία δεν καλύπτει ούτε θα μπορούσε ίσως να καλύψει πλήρως όλες τις πλευρές, αναφορικά με το αναζητούμενο θέμα. Αντίθετα, η εργασία αυτή έχει στόχο να συμβάλει στην ανάπτυξη ενός ουσιαστικού και δημιουργικού διαλόγου και μέσα από την παράθεση και την αντιπαράθεση συμπληρωματικών αλλά και διαφορετικών απόψεων, να συνεισφέρει σε μια διαλεκτική σύνθεση, εμπέδωση και ανάπτυξη θέσεων και προτάσεων ευρύτερης απήχησης και αποδοχής.
Με την ελπίδα ότι, ο στόχος αυτός θα υλοποιηθεί, η ΓΣΕΕ, το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ, οι συγγραφείς του και η ερευνητική ομάδα αυτής της εργασίας, θα θεωρήσουν (ως θετική συμβολή την κατάθεση παρατηρήσεων και διαφορετικών προσεγγίσεων αναφορικά με το αναπτυσσόμενο θέμα
Για την ΓΣΕΕ
Ο Πρόεδρος Ο Γ. Γραμματέας
Λ. Κανελλόπουλος Γ. Θεωνάς
Για το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ
Ο Πρόεδρος Ροβέρτος Σπυρόπουλος